Skip to content back to nav
 
 

Mad til spædbørn og småbørn

Baby der spiser

Maden skal passe til barnets udvikling.

Rigtig og alderssvarende ernæring er af afgørende betydning for barnets vækst og trivsel og formodentlig også for sundheden senere i livet.

Et spædbarn tredobler sin vægt i løbet af det første år og vokser ca. 25 cm. i længden.
På intet andet tidspunkt i livet, har et menneske så højt et energibehov i forhold til sin størrelse.
Spædbarnets energibehov er 3 - 4 gange større pr. kg. end den voksnes.

I Danmark anbefales, at spædbarnets kost består af:

  • Amning de første 6 måneder og/eller modermælkserstatning, hvis amning ikke kan gennemføres.
    Et barn, der efter 4 måneder ikke bliver mæt af modermælk, kan starte med overgangskost
     
  • Overgangskost fra 4 - 6 til 9 måneder, hvor fast føde gradvis erstatter ca. halvdelen af brystmælk/modermælkserstatning
     
  • Almindelig mad fra 9 til 12 måneder, hvor barnet efterhånden får mad som resten af familien, dog med lidt større energitæthed med sødmælk som det foretrukne mælkeprodukt

Mad til spædbørn
Du kan læse mere om mad til spædbørn og småbørn i Sundhedsstyrelsens pjece:
Mad til små - fra mælk til familiemad 2016

Du kan få mange gode råd om kost generelt på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Kosthåndbogen
- et praktisk opslagsværk med de officielle anbefalinger for mad (Udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, Kost & Ernæringsforbundet og Miljø- og Fødevarestyrelsen).

Du kan også læse om mad til spædbørn og småbørn i Sundhedstjenestens egen kostplan.

Her kan du læse kostplanen på engelsk.

Opskrifter til den første skemad
Sundhedstjenesten har udarbejdet en pjece med opskrifter: Den første skemad.