Skip to content back to nav
 
 

Kost til vegetariske eller veganske småbørn

Baby der spiser

Sundhedsstyrrelsen har udarbejdet dette dokument med vejledning til primær sundhedsplejerskerne og familierne med børn 0-2 årige, der ernæres vegetarisk eller vegansk.

Se vejledningen her

 

Fakta

  • Hvis man vælger, at barnet skal have vegetarkost, anbefaler Sundhedsstyrelsen i Danmark, at man er særligt opmærksom på om barnet får protein, vitaminer, mineraler og fedtstof nok i kosten
  • Start med overgangskost når barnet er 6 måneder eller ældre
  • Forældre er barnets forbillede - forældres valg af mad påvirker barnets valg

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man kan starte med vegetarkost, hvis man er opmærksom på, at barnet får de nødvendige proteiner, vitaminer, mineraler og fedstoffer i kosten.

Man anbefaler dog ikke, at der startes veganerkost til børn under to år. Et lille barn kan have svært ved at spise proteiner i den mængde, som barnet har behov for i løbet af en dag.

Mindre børn kan få diarre og tynd mave, hvis de indtager store mængder af frugt, grøntsager og bælgfrugter/bønner, i forhold til hvad deres mavetarmsystem er modent til.

Desuden er det generelt vigtigt, at vegetarkosten er energitæt, og at der tilsættes godt med fedtstoffer til maden. D-vitamin tilskud starter 14 dage efter fødslen.

Læs mere på sundhed her