Skip to content back to nav
 
 

Børn og seksualitet

Små børn der kysser

Børnehavebørn undersøger sig selv og hinanden med/uden tøj på, de rører ved deres kønsorganer, og de leger doktor.

Numseleg i børnehaven

Numselege og doktorlege. Seksualiteten er også til stede blandt børn i børnehaven. Fænomenet skaber ofte diskussioner og uro mellem pædagoger og forældre, fordi den barnlige seksualitet kommer som en overraskelse for mange forældre. Pædagogerne kommer også tit i tvivl om, hvornår børnenes adfærd er naturlig og forventelig i forhold til deres alder - og hvornår den seksualiserede adfærd er tegn på at barnet er i problemer.

Det er vigtigt med et normkritisk blik på børns seksualitet, ligesom det er vigtigt, at børn fra de er små får et positivt forhold til deres egen krop, i stedet for at det er præget at forbud eller skam, der kan give dem et negativt selvbillede og syn på egen krop og seksualitet. Det handler meget om at guide børn og at lade dem vide, at de ikke er forkerte når de er nysgerrige på deres seksualitet.

Her kan du læse mere om

Hvad er børns seksualitet egentlig for en størelse?
Børn har en naturlig nysgerrighed på krop ( både egen og andre), køn, følelser og reproduktion. Barnets seksuelle udvikling følger den øvrige kropslige og psykosocial udvikling, og den medfødte seksualitet kommer således til udtryk på forskellig vis ved forskellige alderstrin og udviklingstrin. 

WHO definerer seksualitet således:

"Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed: den er et basalt behov og et aspekt af at være menneske, som ikke kan adskilles fra andre aspekter i livet. Seksualitet er ikke synonymt med samleje. Det handler ikke om, hvorvidt vi har orgasme eller ej, og endelig er det ikke summen af vores erotiske liv. Dette kan være en del af vores seksualitet, men behøver ikke være det.

Seksualitet er så meget mere. Det er, hvad der driver os til at søge efter kærlighed, varme og intimitet. Den bliver udtrykt i den måde, vi føler, bevæger os på, rører ved og bliver rørt ved. Det er lige så meget dette at være sensuel, uden at være seksuel.

Seksualitet har indflydelse på vores tanker, følelser, handlinger og samhand-linger, og derved på vores mentale og fysiske helse. Og da helse er en funda-mental menneskeret, så må seksuel helse også være en basal menneskeret".

Center for børneliv har lavet nogle gode artikler vedr. børn og unges seksualitet - læs her