Skip to content back to nav
 
 

Børn og seksualitet

Små børn der kysser

Børnehavebørn undersøger sig selv og hinanden med/uden tøj på, de rører ved deres kønsorganer, og de leger doktor.

Doktorleg i børnehaven

Fænomenet skaber ofte diskussioner og uro mellem pædagoger og forældre, fordi den barnlige seksualitet kommer som en overraskelse for mange forældre. Pædagogerne kommer også tit i tvivl om, hvornår børnenes adfærd er naturlig og forventelig i forhold til deres alder - og hvornår den seksualiserede adfærd er tegn på at barnet er i problemer.

Her kan du læse mere om

WHO definerer seksualitet således:

"Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed: den er et basalt behov og et aspekt af at være menneske, som ikke kan adskilles fra andre aspekter i livet. Seksualitet er ikke synonymt med samleje. Det handler ikke om, hvorvidt vi har orgasme eller ej, og endelig er det ikke summen af vores erotiske liv. Dette kan være en del af vores seksualitet, men behøver ikke være det.

Seksualitet er så meget mere. Det er, hvad der driver os til at søge efter kærlighed, varme og intimitet. Den bliver udtrykt i den måde, vi føler, bevæger os på, rører ved og bliver rørt ved. Det er lige så meget dette at være sensuel, uden at være seksuel.

Seksualitet har indflydelse på vores tanker, følelser, handlinger og samhand-linger, og derved på vores mentale og fysiske helse. Og da helse er en funda-mental menneskeret, så må seksuel helse også være en basal menneskeret".

Center for børneliv har lavet nogle gode artikler vedr. børn og unges seksualitet - læs her