Skip to content back to nav
 
 

Unge seksuel sundhed

Unge - samvær

Det er vigtigt at have et godt kendskab til sin krop. Det er også vigtigt at have et sundt sexliv hele livet igennem.

Taler du med dit barn om krop og følelser

Seksualitet er kompleks og privat, men der er også mange andre aspekter, der knytter sig til seksualiteten.

Seksualiteten er en biologisk bestemt adfærd, men vores psyke, kultur og moral påvirker den måde, vi tænker om seksualitet og udlever den.

Som forældre spiller I en vigtig rolle i forhold til at lære jeres barn om krop, følelser og grænser. Herunder finder I tre foldere til forældre med børn i henholdsvis 0. - 3. klasse, 4. - 6. klasse og 7. - 10. klasse, som kan give jer inspiration til at tale om emnet.

Du finder folder her: Tal om krop og grænser. 
Sikkerhed på nettet
"Har du været nøgen på nettet?" kan du få Gode Råd fra Red Barnet.

Få hjælp til sletning af billeder på nettet: SletDet.

WHO definerer seksualitet således:
Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed, det er et basalt behov og et aspekt af at være menneske, som ikke kan adskilles fra andre aspekter i livet. Seksualitet er ikke synonymt med samleje. Det handler ikke om, hvorvidt vi har orgasme eller ej, og endelig er det ikke summen af vores erotiske liv. Det kan være en del af vores seksualitet, men behøver ikke være det.

Seksualitet er så meget mere. Det er, hvad der driver os til at søge efter kærlighed, varme og intimitet. Det bliver udtrykt i den måde, vi føler, bevæger os på, rører ved og bliver rørt ved. Det er lige så meget dette at være sensuel, uden at være seksuel.

Seksualitet har indflydelse på vores tanker, følelser, handlinger og samhandlinger og derved på vores mentale og fysiske helse. Da helse er en fundamental menneskeret, så må seksuel helse også være en basal menneskeret.

Her kan du læse mere om seksualitet og prævention:
Teenageguiden.

Her kan du finde yderligere råd og vejledning:  

Privat snak

Sex og samfund

Den unge pige bog

Den unge mands bog

 

Sig det bare - kun med kondom

VIDEO: se videoen "Sig det bare - kun med kondom (2)" på YouTubes hjemmeside.

Om Ung & Sex

Ung & Sex fortæller dig, der går i 7.-9. klasse, om din krop og om at have sex - måske for første gang. Find viden og inspiration i vores fire film:

  • Lær din krop at kende
  • Den første gang
  • Beskyt dig
  • Nøgenbilleder

www.ungogsex.dk

 Ja kan blive til Nej

Sex er dejligt. Sex er fedt. Men det kan også blive grænseoverskridende - og måske ende med et overgreb. Det, der skulle have været godt, kan i stedet blive ubehageligt og svært.  

Hvert år udsættes flere end 5.000 piger og kvinder for seksuelle overgreb. De fleste overgreb sker mellem unge, der kender hinanden som kærester, venner eller bekendte. Mange overgreb sker i forbindelse med en fest eller bytur. Med Tune Ind vil Det Kriminalpræventive Råd forebygge overgrebene.

Ja kan blive til nej https://dkr.dk/tuneind/