Skip to content back to nav
 
 

Røgfri baby

Knækket cigaret

FERTILITET & RYGNING

Rygning kan gøre det sværere at blive gravid. Tobaksrøgen kan påvirke de kvindelige hormoner og ægløsningen. Hvis manden ryger, kan tobakken skade sædcellerne og medføre nedsat sædkvalitet. selv få cigaretter kan skade.

Tobakken gør det også sværere at holde på graviditeten. Blandt kvinder, der ryger, er der flere, som oplever en graviditet uden for livmoderen, eller at graviditeten ender med en spontan abort.

GRAVIDITET OG RYGNING
Cigaretterne kan opleves særligt gode eller nødvendige, når man er gravid. Der kan være mange tanker og følelser, og lysten til at ryge kan være stor. Desværre er rygning den enkeltfaktor, der har størst negativ betydning for graviditeten og fosterudvikling.

Tobak kan bl.a. øge risikoen for at moderkagen løsner sig, at barnet får mindre ilt og næring, at barnet fødes for tidligt og er alt for lille, at barnets lunger bliver svagere, at barnet får læbe-gane-spalte og at barnet dør pga. vuggedød.

PASSIV RYGNING I GRAVIDITETEN
Dit barn er modtageligt for den skadelige tobaksrøg og e-dampe fra omgivelserne, både mens du er gravid og efter fødslen.

Hvis du er udsat for tobaksrøg eller e-dampe i hjemmet eller på din arbejdsplads kan det skade dig og din graviditet. Barnets fødselsvægt kan blive nedsat.

Nikotin er fosterskadeligt, og derfor er det vigtigt også at undgå dampe fra e-cigaretter.

Se video som er lavet af kræftens bekæmpelse - Røgfri baby   

Få hjælp til at blive røgfri:

  • XHALE er rygetop til unge, der vil være røgfri. Besøg XHALE 
  • E-Kvit - meld dig til e-kvit og modtag gratis hjælp til dit rygestop. Besøg E-kvit
  • Stoplinien gratisrådgivning 80 31 31 31. Besøg stoplinien